ΤΟ ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ

Author: Οδυσσέας Ελύτης16787951_1446097515424305_308278527_n

Μιας και μπήκαμε στο μήνα του έρωτα, όπως λένε πολλοί, αποφάσισα να βγάλω τη ρομαντική μου πλευρά προς τα έξω ναι,ναι,υπάρχει και αυτή!- έτσι λοιπόν πήρα την απόφαση να γράψω για αυτό το ποίημα.

Το δημιούργημα αυτό του Οδυσσέα Ελύτη θεωρείται ένα από τα πιο γνωστά ρομαντικά ποιήματα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Γράφτηκε στο Παρίσι το 1971, οχτώ χρόνια δηλαδή πριν του απονεμηθεί το βραβείο του Νόμπελ λογοτεχνίας στη Στοκχόλμη. Σε πολλούς ανθρώπους, η ανάγνωση του δημιουργεί την ιδέα μίας σύγχρονης τραγωδίας, χωρίς όμως να προκαθορίζει την ιστορία που θα φτιάξει ο αναγνώστης στο μυαλό του.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!

Θα γυρίσει αλλού τις χαρακιές
Της παλάμης, η Μοίρα, σαν κλειδούχος
Μια στιγμή θα συγκατατεθεί ο Καιρός
Πως αλλιώς, αφού αγαπιούνται οι άνθρωποι.”

Έτσι ξεκινά το ποίημα του ποιητή του Αιγαίου. Ένα έργο που είναι ύμνος στον έρωτα και την αγάπη. Έτσι τουλάχιστον το χαρακτηρίζω εγώ προσωπικά. Το “Μονόγραμμα” είναι αφιερωμένο σε όλους τους έρωτες, ανεκπλήρωτους, αμοιβαίους, καρμικούς και μονόπλευρους. Μία εξομολόγηση όσων δεν μπορεί να πει κάποιος.

Ακουστά σ’ έχουν τα κύματα
Πως χαϊδεύεις, πως φιλάς
Πως λες ψιθυριστά το «τι» και το «ε»
Τριγύρω στο λαιμό στον όρμο
Πάντα εμείς το φως κι η σκιά.”

Ο Ελύτης, πετυχαίνει να αποδώσει το μοναδικό,το απόλυτο και ανυπέρβλητο συναίσθημα που είναι ο έρωτας, το πάθος και η αγάπη. Υπαινίσσεται το πόσο δυσεύρετο είναι στην εποχή μας να υπάρξει, αλλά πάντα υπάρχει και ας μην είναι εύκολο. Αυτό είναι ένα στοιχείο που το κάνει διαχρονικό και συνάμα επίκαιρο.

Είναι νωρίς ακόμη μες στον κόσμο αυτόν, μ’ ακούς
Δεν έχουν εξημερωθεί τα τέρατα, μ’ ακούς
Το χαμένο μου αίμα και το μυτερό, μ’ ακούς
Μαχαίρι
Σαν κριάρι που τρέχει μες στους ουρανούς
Και των άστρων τους κλώνους τσακίζει, μ’ ακούς
Είμ’ εγώ, μ’ ακούς
Σ’ αγαπώ, μ’ακούς
Σε κρατώ και σε πάω και σου φορώ
Το λευκό νυφικό της Οφηλίας, μ’ ακούς
Που μ’ αφήνεις, που πας και ποιος, μ’ ακούς”

Ακόμα, αναφέρεται σε έναν έρωτα που πέρασε από αιώνες και εποχές. Έναν έρωτα μετενσάρκωση, ένα συναίσθημα, που αν υπήρχαν προηγούμενες ζωές, σίγουρα ζούσαν το απόλυτο σε κάθε ζωή. Έτσι, μέσα από το ποίημα θέλει να δείξει τη νεανικότητα του έρωτα και το πάθος, καθώς επίσης και την αίσθηση ότι ο κόσμος δεν είναι έτοιμος να τον αποδεχτεί. Δημιουργεί την αίσθηση ότι ο ποιητής βρίσκει στο πρόσωπο της αγαπημένης του, το άλλο του μισό.

Διαβάζοντας το “Μονόγραμμα”, μπορεί να δημιουργηθούν σε κάποιον διαφορετικά και έντονα συναισθήματα. Αρχικά, μπορεί εύλογα να αισθανθείς ότι παρουσιάζεται ο ρομαντισμός που υπήρχε τα παλαιότερα χρόνια και τώρα πια έχει χαθεί. Από την άλλη, ίσως θεωρηθεί από κάποιους υπερβολικά ρομαντικό ή και ανήθικο, εξαιτίας της αφορμής της οποίας γράφτηκε (για όσους δεν το γνωρίζουν, φημολογείται ότι αιτία της ύπαρξής του ήταν ένα δωδεκάχρονο κορίτσι).

Είναι νωρίς ακόμη μες τον κόσμο αυτόν αγάπη μου
Να μιλώ για σένα και για μένα

Κατά τη γνώμη μου, είναι ίσως ένα από τα πιο ερωτικά ποιήματα που έχω διαβάσει, περιγράφει την αγάπη καλύτερα από οποιαδήποτε λόγια. Επιπλέον, για εμένα ίσως και το πιο σημαντικό σε αυτό το ποίημα είναι, ότι καταφέρνει να αλλάξει το στερεότυπο “αγαπάω” και πρέπει να το δείξω με πράξεις, καθώς και τα λόγια καμιά φορά μπορούν να αποτελέσουν τον απόλυτο τρόπο για να εκφράσεις αυτό το περίπλοκο και ατίθασο συναίσθημα. Και αυτό το ποίημα είναι η απόλυτη απόδειξη!

Να φωνάζω από σένα και να με χτυπά η φωνή μου
Να μυρίζω από σένα και ν’ αγριεύουν οι άνθρωποι
Επειδή το αδοκίμαστο και το απ’ αλλού φερμένο
Δεν τ’ αντέχουν οι άνθρωποι κι είναι νωρίς, μ’ ακούς
Είναι νωρίς ακόμη μες στον κόσμο αυτόν αγάπη μου
Να μιλώ για σένα και για μένα.”


 

 

 

Advertisements

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s