Τρία Κλικ Αριστερά

Author: Κατερίνα Γώγουkgwgou

Αυτός είναι ο τίτλος της πρώτης ποιητικής συλλογής της αντισυμβατικής ποιήτριας Κατερίνας Γώγου (1978). Μια γυναίκα η οποία είναι γνωστή για τον τίτλο της  «αναρχικής» ποιήτριας των Εξαρχείων.

Η συλλογή αυτή λοιπόν, είναι ένα πέρασμα στη γκρι πραγματικότητα της Γώγου. Τα ποιήματα της μιλούν για το σύστημα που επικρατεί, την κοινωνία και την εποχή που έζησε -και παραμένουν επίκαιρα. Είναι όλες οι σκέψεις της αποτυπωμένες σε χαρτί, σαν ένα «ποιητικό» ημερολόγιο.

Όπως αναφέρει και η ίδια σε ένα από τα ποιήματα της:

“Αυτός εκεί ο συγκεκριμένος άνθρωπος είχε μια συγκεκριμένη ζωή με συγκεκριμένες πράξεις. Γι’ αυτό και η συγκεκριμένη κοινωνία για το συγκεκριμένο σκοπό τον καταδίκασε σε έναν αόριστο θάνατο”.

Είναι φανερό, λοιπόν, ότι καταδικάζει τη «βολή» που επέλεξαν να ζουν οι άνθρωποι, αυτή τη ρουτίνα που όλοι ήθελαν να αλλάξουν, και κανείς δε το κανε. Αντίθετα, όλοι παραδόθηκαν και συμβιβάστηκαν σε αυτή.

Η Γώγου καταδικάζει μέσα από την ποίηση της το σύστημα. Το πολίτικο σύστημα που προσπαθεί μέρα με τη μέρα να «κοιμίσει» συνειδήσεις.

“Έχω φυλάξει κάτι αποκόμματα με κάποιον που λέγανε πως είσαι συ.  Ξέρω πως λένε ψέματα οι εφημερίδες, γιατί γράψανε πως σου ρίξανε στα πόδια. Ξέρω πως ποτέ δε σημαδεύουν στα πόδια, στο μυαλό είναι ο στόχος. Το νου σου ε;”

Προσωπική μου άποψη κρύβει πάθος, σκέψεις και νοήματα που σε βάζουν σε έναν τρόπο σκέψης και αναζήτησης της κατάστασης στην εποχή μας και της ρευστότητας που την περιβάλει, αν και μικρή σε έκταση ποιητική συλλογή. Καταλαβαίνεις διαβάζοντας τα ποιήματά της, την αγανάκτηση και τη θλίψη για την εποχή και την κοινωνία. Για τους χαμένους αγώνες και την προσπάθεια να στηθούν νέοι δρόμοι και οράματα σε μια σάπια κοινωνικοπολιτική κατάσταση.

Η Γώγου έχει γίνει συνθήματα σε τοίχους και παραμένει διαχρονική από τη δεκαετία του ’70 ως σήμερα. Προσπάθησε να αλλάξει τον κόσμο γράφοντας.

“Που λες, γυρίζω ξυπόλυτη σε έναν κόσμο που θέλω ν’ αλλάξω, αφήνοντας ματωμένα τα χνάρια στο πέρασμα μου.”

Στις 3 Οκτωβρίου του 1993, βάζει τέλος στη ζωή της.

Advertisements

One thought on “Τρία Κλικ Αριστερά

  1. Αναντικατάστατη … αν δε το έχεις κάνει ήδη, μπορείς να διαβάσεις και το Ιδιώνυμο. Προσωπικά είναι το αγαπημένο μου 🙂

    Like

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s