Η Αρχαία σκουριά

Author: Μάρω Δούκα

Ξεκινώντας, θέλω να επισημάνω πως το συγκεκριμένο βιβλίο δεν επιλέχθηκε τυχαία, καθώς σήμερα είναι η επέτειος του Πολυτεχνείου. Μιας εξέγερσης των φοιτητών της Αθήνας ενάντια στην καταπίεση μιας χουντικής κυβέρνησης. Μίας κυβέρνησης που επί 8 χρόνια ερχόταν ενάντια στην ελευθερία του λαού. Έχουν γραφτεί πολλά βιβλία για εκείνες τις μέρες και ένα από αυτά είναι Η Αρχαία Σκουριά.

Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι μυθιστόρημα και όχι τόσο ιστορικό όσο άλλα. Αυτό γιατί βλέπουμε τον κόσμο της χούντας και της αντίστασης μέσα από τα μάτια της πρωταγωνίστριας. Η ιστορία αποκτά έναν προσωπικό χαρακτήρα και δεν είναι απλά μία τοποθέτηση γεγονότων. Καθώς η πρωταγωνίστρια δεν είναι μόνο «αγωνίστρια» αλλά και μία έφηβη κοπέλα με ανησυχίες, ερωτικές απογοητεύσεις και ενδοοικογενειακά προβλήματα. Έρχεται σε μεγάλη εσωτερική ρήξη με τον εαυτό της, καθώς είναι παιδί αστικής οικογένειας και έρχεται συχνά αντιμέτωπη με την ηθική και την πολιτική της σταδιοδρομία. Την κατηγορούν και τη συγκρίνουν αρκετά συχνά, υποθέτοντας πως παρόλο που είναι οργανωμένη δεν είναι το ίδιο με τους υπολοίπους καθώς δεν είναι παιδί της εργατιάς. Μέσα, λοιπόν, από αυτή την κριτική που της κάνουν, μας δείχνει και την άσχημη εικόνα της οργάνωσης. Τις συγκρίσεις, τις ιδεολογικές ασυναρτησίες και τα μεγάλα λόγια χωρίς πράξεις.

Εκτός αυτού, βλέπουμε και την περίεργη και δύσκολη σχέση που έχει με την οικογένεια της και κυρίως με τον πατέρα της. Δε θα μπω σε λεπτομέρειες γιατί θα καταλήξω να σας εξιστορώ το ίδιο το βιβλίο, αλλά η αμφισβήτηση που βιώνει –εσωτερικά και εξωτερικά- έχει άμεση σχέση με την προβληματική σχέση με τον πατέρα της και το δυσβάσταχτο κλίμα του σπιτιού της. Και αυτοί είναι και κάποιοι από τους λόγους για τους οποίου επιλέγει να φύγει από το σπίτι της όταν γίνεται φοιτήτρια.

Τώρα, στο άλλο κομμάτι του έργου βλέπουμε τις οργανώσεις, τις κρυφές συναντήσεις, τις προκηρύξεις και το συνεχές κυνήγι μεταξύ αριστερών και κυβέρνησης. Η ηρωίδα δεν μένει καθόλου αμέτοχη, εφόσον στην προσπάθειά της να ενταχθεί σε αυτόν τον κοινωνικό κύκλο, μπαίνει πολύ έντονα και πολύ δυναμικά. Παρόλο που είναι γυναίκα, βιώνει και αυτή το τρέξιμο, την παρανομία και τους ατελείωτους ξυλοδαρμούς. Δεν πτοείται και συνεχίζει τον προσωπικό της αγώνα. Μέσα σε όλα αυτά άλλοι σύντροφοι έχουν περάσει στην παρανομία ή ακόμα χειρότερα στις φυλακές. Ένας από αυτούς θα είναι και ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής της. Που ούτε κι αυτό θα τελειώσει καλά.

Γενικά, δε μπορώ να πω πως ευχαριστήθηκα το βιβλίο σαν βιβλίο. Η γραφή του δε με ικανοποίησε και προσωπικά δε βρήκα ούτε έναν χαρακτήρα συμπαθή. Ειδικά την οικογένεια της ηρωίδας. Εκείνο, όμως, που μου άρεσε και με κράτησε είναι η περιγραφή των χρόνων της δικτατορίας και των ημερών της αντίστασης των φοιτητών και του Πολυτεχνείου που δεν είχα ξαναδεί. Η σκοπιά όλων αυτών από τα μάτια ενός ατόμου που τα έζησε και που γινόταν συχνά έρμαιο των καταστάσεων, πολύ απλά επειδή δεν άνηκε στα λαϊκά στρώματα.

Γιατί στην τελική, ο αγώνας δεν κοιτάει παρελθόν και γονιούς. Η πάλη είναι ταξική και ενάντια στον καπιταλισμό και τον ιμπεριαλισμό, και ακόμη πιο πολύ εκείνους τους χρόνους και τον Νοέμβρη του ΄73. Όλοι μπορούν να πάρουν μέρος. Πιστεύω πως με κάποιο τρόπο η συγγραφέας θέλει να το περάσει και αυτό μέσα από το κείμενό της.

Εμπρός, λοιπόν, για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία.cf80cebfcebbcf85cf84ceb5cf87cebdceb5ceafcebf-19733

Advertisements

3 thoughts on “Η Αρχαία σκουριά

 1. Το είχα διαβάσει παλιότερα, ούτε εμένα με ικανοποίησε ιδιαίτερα.
  Θα μου επιτρέψεις μια παρατήρηση-γκρίνια σε αυτό που λες στο τέλος. Αν είναι η γενιά αυτή να κάνει τα “πολυτεχνεία” της για να σκυλέψει όπως η προηγούμενη, να μένει το βύσσινο…

  Like

  1. Ευχαριστω πολυ για την κριτικη. Παντα χρειαζεται και ειναι καλλοδεχουμενη.
   Και θα σας πω πως θα συμφωνησω εν μερη, απλα επειδη δεν ειναι το μερος για να ανοιξει αυτη η συζητηση δε θα αναπτυξω τη γνωμη μου.
   Για να απαντησω, ομως, εγινε πιο πολυ χαρην της ημερας.

   Liked by 1 person

   1. Ναι, φυσικά και εγώ δίστασα είναι η αλήθεια να το θίξω καθώς η σχετική συζήτηση θέλει όντως άλλη προεργασία και άλλο χώρο για να γίνει σωστά.

    Liked by 1 person

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s