Το βιβλίο της Κατερίνας

Author: Αύγουστος Κορτώ 

“Η ιστορία  μου αρχίζει από το τέλος –το δικό της και το δικό μου.”                                           

to_vivlio_tis_katerinasΈτσι ξεκινά η ιστορία της Κατερίνας, της μητέρας του Αυγούστου Κορτώ. Είναι ένα κείμενο άρτια γραμμένο. Tα γεγονότα παρατείθενται από τις αρχές του 20ου αιώνα, από τους προγόνους του συγγραφέα και καταλήγουν στη ζωή του, μέχρι το τέλος της ζωής της μητέρας του. Έτσι λοιπόν το βιβλίο αυτό χαρακτηρίζεται ως (αυτο)βιογραφία.

Μέσα από την ιστορία αυτή, μαθαίνουμε για την δυσλειτουργική οικογένεια του Κορτώ, και τον αγώνα που έδινε η μητέρα του από πολύ νωρίς με την κατάθλιψη, και την προσπάθεια της να απαλλαγεί από μια καθημερινότητα που έμοιαζε με φουρτουνιασμένη θάλασσα.

Τα παιδικά της χρόνια δύσκολα. Μια μητέρα που είχε στρέψει όλη τη προσοχή της στο γιο της -τον Μύρων- παραμελώντας έτσι τα άλλα παιδιά της οικογένειας. Και έναν πατέρα που είχε στο μυαλό του συνέχεια το κέρδος και τα χρήματα. Η Κατερίνα μεγάλωσε με την αγαπημένη της θεία τη Ζωή, που της φέρθηκε σαν αληθινή μάνα. Στα δεκαεννιά της γνώρισε τον άντρα της -τον Τάσο- τον οποίο αγάπησε και ερωτεύτηκε μέχρι το τέλος. Ο Τάσος στάθηκε δίπλα της σαν φύλακας άγγελος και τη βοήθησε να ξεπεράσει τις κακές της συνήθειες (αλκοόλ και χάπια), άλλες φορές με επιτυχία, και άλλες πάλι μάταια. Παρ’όλα αυτά τη στήριζε με κάθε τρόπο. Μόνο που εκείνη πίστευε πως μόνο ένα πράγμα θα τη βοηθούσε να τα καταφέρει και έστρεψε όλη την προσοχή της εκεί.

Η σωτηρία της; Ο μονάκριβος της γιος, ο Πέτρος, στον οποίο έδωσε όση αγάπη δεν εισέπραξε απ’ τους γονείς της (ίσως και λίγο παραπάνω).

Tο βιβλίο αυτό αγγίζει τη ψυχή του αναγνώστη, συμπονεί τον συγγραφέα και κατ’επέκταση τη μητέρα του. Συγκινητικό, αληθινό, μία κατάθεση ψυχής, θα έλεγα, για έναν άνθρωπο που πάλεψε με τον εαυτό του και ηττήθηκε. Καθηλωτικό ως το τέλος.

Και στο τέλος, όπως αναφέρεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου: “Όποιος την ακούσει, δε θα την ξεχάσει ποτέ”, η ιστορία αυτή μένει ανεξίτηλη στη μνήμη του αναγνώστη.

Ένα βιβλίο, που έχει γίνει θεατρικό έργο με τεράστια επιτυχία. Ένα βιβλίο που μας έκανε να αγαπήσουμε τον Αύγουστο Κορτώ. Ένα βιβλίο που θα λατρέψει κάθε αναγνώστης.

 

Advertisements

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s