The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy

Author: Douglas Adams

“Το πρώτο μέρος από τα έξι της ανεπανάληπτης τριλογίας.“

Μόνο και μόνο από αυτή την περιγραφή στο εξώφυλλο του βιβλίου, πρέπει –λίγο πολύ– όλοι να καταλαβαίνουμε που πέφτουμε. Και έτσι καταλήγουμε να κάνουμε ένα μακροβούτι στα βαθιά.

Αυτό το βαθιά, είναι η τεράστια φαντασία του Adams και η ικανότητα του να μας δημιουργήσει έναν κόσμο μέσα στον ήδη γνωστό μας. Μέσα, λοιπόν, από την καθημερινότητα ενός απλού ανθρώπου που ζει σε ένα μικρό σπίτι σε κάποια εξοχή της Αγγλίας και της τρομερής Πέμπτης που έζησε, θα μάθουμε και εμείς τι είναι το Γυρίστε τον Γαλαξία με Ωτοστόπ (η μετάφραση στα ελληνικά για διευκόλυνση του κοινού). Για να μάθετε και εσείς, ο τίτλος του παρόντος βιβλίου τυχαίνει να είναι και ο τίτλος του πιο γνωστού βιβλίου σε όλο το γνωστό και άγνωστο σύμπαν. Παντελώς όμως άγνωστο σε εμάς εδώ τους γήινους.

Γι’ αυτό ο Adams θέλει να μας γράψει περί τίνος πρόκειται μέσα από τις περιπέτειες του ανθρώπου μας, ο οποίος ονομάζεται Arthur Dent, του φίλου του, Ford Prefect -που τελικά είναι εξωγήινος– και διάφορων άλλων άτυχων και τυχαίων γεγονότων που συνέβησαν αυτή τη συννεφιασμένη Πέμπτη.

Δυστυχώς, η Γη θα καταστραφεί μπροστά στα μάτια του Arthur και από τη στιγμή που θα βρεθεί στο διάστημα, η ζωή του δε θα σταματήσει να αναποδογυρίζει. Από τον παραλίγο τραγικό και επίπονο θάνατο που θα βίωνε, μέχρι και τη γνωριμία του με τον Πρόεδρο της Αυτοκρατορικής Γαλαξιακής Κυβερνήσεως –τον Zaphod Beeblebrox. Και όλα αυτά μέσα σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα!

Όπως καταλαβαίνετε, όλες αυτές οι πληροφορίες και περιπέτειες είναι πολύ έντονες για το μυαλό ενός ανθρώπου, που τελικά δεν είναι τόσο έξυπνος όσο νομίζει. Νόμιζε, για την ακρίβεια. Ειδικά, εφόσον πλέον τα ταξίδια με ταχύτητες σαν αυτή του φωτός και τα πήγαινε έλα στον χωρόχρονο είναι απλές καθημερινές διαδικασίες. Όλα όμως γίνονται λίγο καλύτερα όταν γνωρίζει την Trillian (μία άλλη γήινη) και τον Marvin (ένα τελείως μισαλλόδοξο και καταθλιπτικό ρομπότ).

Ο Douglas Adams, ο οποίος έφυγε και πολύ νωρίς, έχει φτιάξει μία εικόνα για τον Σύμπαν μας, η οποία θα μπορούσε κάλλιστα να περιγράφει το ήδη υπάρχον. Έτσι κι αλλιώς κανείς μας δεν έχει ταξιδέψει παραπέρα από το φεγγάρι. Εκτός βέβαια από εικόνες, παίρνουμε και πολύ σημαντικές πληροφορίες, όπως:

«Σαράντα δύο» είπε η Βαθιά Σκέψη, με άπειρη μεγαλοπρέπεια και ηρεμία.”

Η οποία θα μπορούσε να είναι η απάντηση σε πολλά ερωτήματα (αναπάντητα και μη).

Παντρεύει λοιπόν, λίγο φυσική, λίγο μαθηματικά και λίγο απλή καθημερινή τρέλα και περιέργεια, και φτιάχνει ένα ξεκαρδιστικό βιβλίο, κατάλληλο για όλες τις ηλικίες και όλες τις περιστάσεις!

Και κάτι τελευταίο, το ξέρατε πως το πιο χρήσιμο πράγμα σε όλον τον κόσμο, γαλαξία και Σύμπαν, είναι μία απλή πετσέτα;!

“Μια πετσέτα, λέει, είναι το πιο χρήσιμο πράγμα που μπορεί να έχει ένας διαστρικός ωτοστοπατζής. Από τη μία έχει μεγάλη πρακτική αξία.[…]Το σπουδαιότερο όμως είναι πως η πετσέτα έχει τεράστια ψυχολογική αξία.[…]”

Goodreads

Advertisements

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s